Home

Nieuws

Bleker: geen geleidelijke overgang naar nieuw EU-landbouwbeleid

Valthermond - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw geeft de voorkeur aan een directe overgang van het oude naar het nieuwe EU-landbouwbeleid.

Een overgangsregeling belemmert de innovatie, zei Bleker donderdag op de aardappelzetmeeldagen in Valthermond. In het nieuwe landbouwbeleid van 2014 tot 2020 zijn de subsidies volledig ontkoppeld van de teelt van gewassen en vervangen door een basispremie, aangevuld met extra premies voor duurzaamheid en milieu- en natuurbescherming.

Bleker wil geen geleidelijke overgang. “Dat klinkt sympathiek, maar ik vrees dat dat de innovatie remt. Dan gaan ondernemers het wel uitzingen gedurende de overgangsregeling. Ik wil liever direct duidelijkheid en geen overgangsregeling.” Bovendien komt dan geld vrij voor innovatie, zegt Bleker.

“Dit kabinet heeft 1,2 miljard euro uitgetrokken voor innovatief ondernemerschap in negen topsectoren, waaronder twee agrarische. Ook de zetmeelsector kan daar een beroep op doen.”
Volgens bestuursvoorzitter Bert Jansen doet zetmeelconcern Avebe een beroep op het innovatiefonds. "We kijken naar investeren in energiebesparing, onder andere door het vruchtwater uit de fabrieken te vergisten. Maar het is niet gemakkelijk om geld uit het fonds ter beschikking te krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.