Home

Nieuws 199 x bekeken 1 reactie

Bleker dreigt provincies met noodwet EHS

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) dreigt de provincies met een noodwet als het niet mogelijk blijkt tot een akkoord over de natuurbezuinigingen te komen.

De twee partijen zijn nu bijna een jaar in onderhandeling zonder resultaat. Tijdens een debat met de Tweede Kamer woensdag over de over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vroegen alle fracties naar de voortgang van de onderhandelingen. Bleker wilde daar niet op ingaan, maar zei wel dat de gesprekken zeer moeizaam verlopen. Hij hoopt dat er in oktober een akkoord ligt, maar is daar allerminst zeker van.

Kern van het conflict is dat Bleker de uitvoering van de EHS naar de provincies wil delegeren, maar daar tegelijkertijd flink op bezuinigt. Dit volgt uit het regeerakkoord van VVD en CDA. Bovendien is de staatssecretaris van plan eventuele boetes uit Brussel bij het niet nakomen van Natura 2000-verplichtingen door te sturen naar de provinciehuizen.

Hoewel Bleker aangaf dat de provincies niets te verwijten valt, gaf hij wel aan dat als zij niet bereid zijn tot een akkoord te komen, hij genoodzaakt is de regeringsplannen per wet te regelen. Eerder dit jaar kwam ook al naar buiten dat hij achter de schermen met een noodwet had gedreigd, maar dat werd toen door de provincies ontkend.

Tijdens het debat presenteerde Kamerlid Ger Koopmans (CDA) een notitie om de gesprekken vlot te trekken. Hij wil onder meer dat natuurcompensatie bij onder meer infrastructurele projecten voortaan plaatsheeft binnen de EHS. Ook wil bij natuurbeheer hij een grotere rol voor particulieren. Dat wil Bleker overigens ook.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lekkere bende. Het lijkt hier zo langzamerhand wel een Oost-Europese planeconomie. Als je plannen gaat maken en grond gaat claimen voor over weet ik hoeveel jaar, dan kun je toch nooit weten hoe de omstandigheden dán zijn. En wie z'n gat brandt, moet op de blaren zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.