Home

Nieuws

Binnen twee weken maatregelen antibioticagebruik veehouderij

Den Haag – Minister Edith Schippers van volksgezondheid komt binnen twee weken met maatregelen op het gebied van antibioticagebruik in de veehouderij. Dat zei ze in reactie op kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren over antibioticagebruik in de veehouderij.

Thieme wil per direct een verbod op derde en vierde generatie antibiotica, nu blijkt dat 100 procent van het pluimveevlees in de schappen besmet is met ESBL-vormende bacteriën. ”Uit het programma Tros Radar blijkt dat supermarktorganisatie CBL en de GGD dit onaanvaardbaar vinden”, aldus Thieme. Het kamerlid pleit daarnaast voor een direct verbod op koppelbehandelingen met antibiotica.

Schippers erkent de urgentie van de resistentieproblematiek, maar wil een besluit op dit gebied goed afwegen. ”Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet naar beneden. Daar werken de staatssecretaris van landbouw en ik hard aan.”

Schippers zegt binnen twee weken met een reactie te komen op het advies van de Gezondheidsraad, waarin staat dat er op korte termijn een verbod moet komen op het gebruik van derde en vierde generatie cefalosporinen voor koppelbehandelingen en voor het droogzetten van melkkoeien. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad geen nieuwe antibiotica toe te laten in de veehouderij, maar deze te reserveren voor humaan gebruik.

Minister Schippers zegt het advies van de  Gezondheidsraad als een zwaarwegend advies te zien. Commentaar van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) dat ook in dit advies de landbouwlobby haar stempel heeft gedrukt, wijst Schippers van de hand.

Een breed plan van aanpak van het verminderen van het antibioticagebruik in de veehouderij zullen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en Schippers in november presenteren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.