Home

Nieuws 287 x bekeken

Biggentekort Noordwest-Duitsland zet door

Fredericia- Het biggentekort op de Noordwest-Duitse markt wordt groter.

Dat gelooft de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS), zusterorganisatie van NVV en ISN.

Een analyse van de Deense bond becijfert het tekort in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen (inclusief de zelfstandige deelstaten Hamburg en Bremen) en Sleeswijk-Holstein op 10 miljoen dieren. Dat zijn er 0,6 miljoen meer dan vorig jaar en weer evenveel als in 2009. Ten opzichte 2005 is het tekort met 2,5 miljoen biggen toegenomen.

In het Zuidwesten (Baden-Württemberg) geldt een uitzondering, dara is sprake is van een stabiel tekort van 400.000 biggen. In de rest van Duitsland is sprake van een relatief klein overschot van bij elkaar 3 miljoen biggen.

De per saldo veel te krappe zefverzorgingsgraad in het Noordwesten wordt praktisch geheel gecompenseerd door import uit Denemarken en Nederland. Denemarken exporteert dit jaar uitgaande van de analyse van LDS 6,6 miljoen biggen naar de Duitse markt. Dat zijn er 0,3 miljoen meer dan vorig jaar. Nederland zet 3,5 miljoen biggen af: evenveel als in 2010, voorspelt LDS.

Of registreer je om te kunnen reageren.