Home

Nieuws 575 x bekeken

Bewijs voor minder dan 500 km niet geleverd

Amsterdam - De bijtelling voor privé-gebruik auto is van toepassing. Een autorijder slaagt er niet in om te bewijzen dat hij minder dan 500 kilometer privé heeft gereden met de zakelijke auto.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Amsterdam de volgende:
Een werknemer is in het jaar 2007 in dienstbetrekking bij A bv. De werkgever heeft hem een auto, een Opel Vivaro, ter beschikking gesteld. De werknemer heeft de Belastingdienst verzocht een ‘Verklaring geen privé-gebruik auto’ af te geven. De Belastingdienst heeft hier positief op beschikt.

Op 16 april 2008 verzoekt de Belastingdienst om ter controle een rittenregistratie te overleggen. Naar aanleiding van de gegevens die de werknemer de inspecteur ter beschikking stelt wordt de in geschil zijnde naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekering met bijbehorende boete opgelegd. Rechtbank Haarlem verklaart het beroep tegen de boete gegrond voor het overige wordt het beroep ongegrond verklaard. Hoger beroep wordt vervolgens ingesteld.

Hof Amsterdam overweegt dat zowel met de onnauwkeurige rittenregistratie bijgehouden in C-track als de met de handmatig bijgehouden rittenregistratie niet is bewezen dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privé-doeleinden is gebruikt. De begin- en eindstanden van de kilometertellen ontbreken hetgeen de administratie al onvoldoende controleerbaar maakt. Die omissie wordt niet opgelost door C-track. De kilometerregistraties bieden geen doorlopende correcte weergave van de werkelijk verreden kilometers. Het hoger beroep is ongegrond. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.