Home

Nieuws

Beste Groenteman haalt tiende omzet uit lokale AGF

Julianadorp – Marco’s Groente & Fruit uit Julianadorp is winnaar geworden bij de verkiezing ’Beste Groenteman van Nederland 2011’ in de categorie gevestigde handel. Het is de jaarlijkse prijs van AGF Detailhandel Nederland (ADN).

Eigenaar Marco Dijkema onderscheidt zich door in te zetten op streekproducten, maar ook biologisch. Elke woensdag verkoopt Dijkema biologische groentetassen. Vooral harde groenten als peen en venkel. ”Dat is minder risicovol.” De omzet van streekproducten is de laatste jaren harder gegroeid. Hij schat in dat eentiende van zijn omzet nu uit de streek komt. Bloemkool van Ton Slager en kruiden van Buisman. ”Allemaal uit West-Friesland. Onze grossier Liefting kan dat allemaal leveren. Hij denkt echt met ons mee.”

Groentenspeciaalzaken moeten supermarkten voorblijven in de lokale groentetrend. Dat kan goed, denkt Dijkema. ”We kunnen flexibeler schakelen dan zij. Dat moeten we gebruiken. Ik denk dat de trend van lokale productie niet meer overwaait.”

De overige producten komen van de veiling. ”Ze kopen in op Geldermalsen, Zaltbommel maar ook Venlo.” Dijkema koopt zelf niet meer in.

De ’Beste Groenteman van Nederland 2011’ in de categorie Ambulante Handel werd Pieter van Vliet uit Rijnsburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.