Home

Nieuws 198 x bekeken

Atsma: snel aanpassen wetgeving waterschapsbelasting

Den Haag – De aanpassing van de wetgeving voor waterschapsbelasting mag er niet toe leiden dat boeren in gebieden met minder infrastructuur hogere lasten moeten betalen. Dat zegt staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu in reactie op het besluit om deze wet aan te passen.

Aanleiding voor de wetswijziging zijn zeer hoge waterschapslasten die boeren in het waterschapsgebied Delfland moeten betalen sinds de invoering van het huidige systeem in 2009. De lasten zijn zo hoog omdat er in het gebied relatief veel infrastructurele werken zijn. Deze worden meegeteld in de heffing die de categorie ongebouwd, en daarmee de boeren, moeten betalen aan waterschapslasten.

”Het mag niet zo zijn dat de wetswijziging zorgt voor een waterbedeffect, waardoor er elders weer hogere lasten ontstaan”, zegt Atsma. Door het wijzigen van de wet moet de regelgeving voor het berekenen van de waterschapslaten minder star worden. Hiermee krijgen waterschapsbestuurders meer beweegruimte om tot een eerlijkere verdeling te komen bij de waterschapslasten. ”Het bepalen van de hoogte van de heffing is nadrukkelijke een taak van de waterschapsbesturen zelf”, zegt Atsma.

Hij wil de wet zo snel mogelijk wijzigingen. Door de procedures van Tweede- en Eerste Kamer en Raad van State kan de wetswijziging op zijn vroegst in 2013 van kracht worden. Dat is een jaar eerder dan de geplande aanpassing van de wetgeving in verband met de eerste evaluatie van de wet, in 2014.

”Hoewel het wijzigen van een wet niet eenvoudig is, verwacht ik weinig problemen in de procedure. De Unie van Waterschappen en LTO staan achter het voorstel. Ik verwacht dat ook de Eerste en Tweede Kamer positief zal reageren op het voorstel”, aldus Atsma. ”Er is al te lang naar deze kwestie gekeken zonder dat er actie is ondernomen. Ik schat in dat iedereen haast wil maken om het zo snel mogelijk goed te regelen.”

Naast Delftland zijn er nog vijf andere waterschapsgebieden in stedelijke gebieden waar boeren relatief veel waterschapslasten betalen vanwege de vele infrastructuur in het gebied.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.