Home

Nieuws

Argentinië bezorgd om MKZ uitbraak in Paraguay

Senasa – De Argentijnse veterinaire dienst heeft de hoogste staat van paraatheid afgekondigd na de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Paraguay afgelopen weekend. Argentinië deelt een lange grens met Paraguay.

Afgelopen weekend werden dertien dieren op een bedrijf in San Pedro, Paraguay positief bevonden. De tweede ronde van vaccinaties tegen MKZ in de noordelijke provincies die was voorzien voor later dit jaar werd al vanaf maandag direct versneld gestart. De uitbraak in San Pedro is ongeveer 330 km van de grens van Argentinië verwijderd.

Het leger is er dinsdag aan te pas gekomen om de resterende 819 runderen te ruimen op het getroffen bedrijf. Bronnen in Paraguay zeiden dat het bedrijf tamelijk geïsoleerd ligt en dat de autoriteiten in staat zouden moeten zijn om de uitbraak beperkt te houden. Daarentegen gaf de gouverneur van het district San Pedro woensdag toe dat al 20 dagen het gerucht rondging dat er MKZ was gesignaleerd.

Paraguay is een grotere exporteur van rundvlees van Argentinië dat een stapel heeft die vier keer zo groot is. Paraguay verdiende vorige jaar ongeveer 700 miljoen dollar aan de export van rundvlees. De koers van de dollar steeg vandaag ten opzichte van de lokale munt door het vooruitzicht dat de deviezenstroom de komende tijd kleiner zal zijn. De Argentijnse vleeshandel toonde zich bezorgd en zei dat de wereld de Mercosur (een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) voor dergelijke aangelegenheden als één regio ziet.

De laatste MKZ uitbraak in Argentinië dateert van februari 2006. Sinds maart 2007 is het land vrij met vaccinatie, op een strook van 15 kilometer na langs de noordgrens die in februari van dit jaar ook als vrij werd gewaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.