Home

Nieuws

Antibiotica-gebruik daalt flink

Wageningen - De verkoop van antibiotica in de veehouderij is in de afgelopen drie jaar met bijna een kwart gedaald.

In 2010 werd nog 455 ton gebruikt, blijkt uit onderzoek van het landbouw-economisch instituut LEI.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de farmaceutische industrie. De daling in 2010 ten opzichte van 2009 was 12 procent, bij een ongeveer gelijkgebeleven omvang van de veestapel. Als de daling in 2011 doorgaat, dan lijkt de doelstelling van 20 procent haalbaar, aldus het LEI.

De daling van het verbruik doet zich vooral voor in de varkens- en vleeskuikenhouderij. In de melkveehouderij is sprake van een stijging van 10 procent. Maar het is volgens het LEI nog te vroeg om te zeggen dat hier sprake is van een structureel beeld. Met een totaal verbruik van zes behandeldagen per koe per jaar blijft het antibioticaverbruik in de melkveehouderij relatief laag vergeleken met de andere veehouderijsectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.