Home

Nieuws

Amerikaanse veeboeren decimeren fokveestapel uit nood

Austin, Texas (VS) – Rundvlees is dit jaar duurder geworden op de wereldmarkt. Ontwikkelingen in de VS gaan de prijs op termijn verder opdrijven.

Experts van financieel economisch persbureau Bloomberg melden dat de boeren in Texas, de belangrijkste Amerikaanse rundvleesproducenten, dit jaar het grootste aantal fokdieren ooit moeten afstoten.

De droogte heeft de voerprijzen opgedreven tot recordhoogte, met een hoofdrol voor mais. Vee is daardoor zeer duur. Vlees ook. Op de termijnmarkt in Chicago is de rundvleesprijs in het afgelopen jaar al 16 procent gestegen. De futures moeten over zeven maanden omgerekend € 2,20 per kilo opbrengen.

Bij de Texaanse veeboeren belopen de verliezen als gevolg van de ergste droogte sinds 1895 echter al bijna € 3,8 miljard. Ze moeten 500.000 koeien uit hun fokveestapel verkopen of laten slachten omdat het te duur is ze te blijven voeren. In de praktijk wordt het merendeel geslacht, de rest kan naar staten met minder slechte weidegronden. In Texas is 89 procent in slechte tot zeer slechte conditie. De hoge kosten leiden ook tot minder vervanging met vaarzen.

De extra slachtingen stimuleren op korte termijn de rundvleesaanvoer en remmen prijsstijgingen. Dat duurt volgens sectordeskundigen tot het tweede kwartaal van 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.