Home

Nieuws 369 x bekeken 4 reacties

Alders: verduurzaming sector noodzakelijk

Den Haag – De veehouderij moet de komende jaren flink verduurzamen, zegt Hans Alders. Volgens de regisseur van de maatschappelijke dialoog over de toekomst van de sector is daarbij de inzet van overheid en keten essentieel.

Vandaag overhandigt Alders zijn verslag ’Van mega naar beter’ aan staatssecretaris Bleker. In een interview met agd.media, dat kort daarna op internet verschijnt, zegt hij dat alle deelnemers aan de dialoog het erover eens zijn dat de veehouderij zijn koers moet verleggen. ”Ook de sector zegt: wij kunnen niet doorgaan op de huidige weg”, benadrukt Alders. ”Het is nu of nooit, dat vindt iedereen.”

Verbeteringen zijn nodig op het gebied van onder meer dierenwelzijn, milieuprestaties en volksgezondheidseffecten. De sector kan dat echter niet alleen bewerkstelligen en heeft de hulp van andere bedrijven in de keten nodig. Anders dan de commissie-Van Doorn dicht Alders ook de overheid een belangrijke rol toe; Bleker moet een duidelijk doel formuleren en veehouders daar op afrekenen, vindt hij.

Over aantallen dieren per stal of bedrijf is door de deelnemers aan de dialoog nauwelijks gesproken. Volgens Alders is dat ook niet zinvol; beter is het te kijken naar de sociale en fysieke draagkracht van gebieden. ”Het gaat niet om de schaal van één bedrijf, maar de concentratie van bedrijven. Zelfs de burgerinitiatieven zeggen dat.”

Woensdag publiceerde het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat 90 procent van de burgers nog nooit van de maatschappelijke dialoog heeft gehoord en daar dus ook niet aan heeft kunnen deelnemen. Alders stelt dat hij zich zeer heeft ingespannen om zo veel mogelijk meningen te inventariseren. Hij betwijfelt dat meer deelnemers tot andere conclusies zou hebben geleid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Weer zo'n rapportje waarvan de uitslag van tevoren al vaststond.

 • no-profile-image

  Toch megastallen. De kleine boer en familie bedrijf saneren .
  De burger nog even wat zand in de ogen strooien Z.L.T.O./L.T.O. zijn multinationale fabrieken beter bedienen. .
  Dit is een versnelling van de crisis waar we in zitten. De rijken rijker,
  en de rest (boeren) kan stikken, Met dank aan onze vakorganisaties

 • no-profile-image

  wie betaald, die bepaald dus de uitslag van dit verslag was al bekend zonder uitlekken of eerder op internet te zetten.
  Alders waar is de milieuprestatie en het volksgezondseffect toen u de opdracht van het ministerie kreeg om de vliegbewegingen op vliegveld Eindhoven uit te breiden voor ontlasting van Schiphol.
  daar heeft u de burgers ( omwonenden ) voor het blok gezet om alles door te drukken onder het GELUIDSEFFECT
  er is niks mis met de huidige weg van de veehouderij, het ministerie zorgt zelf wel dat de gezinsbedrijven afvallen omdat,met kleiner aantal dieren gewoon weg niks te verdienen valt.

 • no-profile-image

  Hans Alders regisseur maatschappelijk dialoog? Wanneer gaat die dialoog beginnen? Hoezo "het is nu of nooit, dat vindt iedereen"? Hans weet helemaal niet wat ik vindt, heeft hij nog nooit naar gevraagd. Bovendien wordt er aangegeven dat 90 % van de dialoog niets van af weet. Dus het "dat vindt iedereen" is een leugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.