Home

Nieuws 217 x bekeken

Al 10 miljoen geïnvesteerd in verplaatsing Gelders glas

Arnhem - De provincie Gelderland heeft al voor 9,6 miljoen aan subsidie uitgekeerd aan glastuinbouwbedrijven die een solitair gelegen bedrijf hebben verplaatst.

Daarmee zijn in totaal 13 bedrijven van locatie veranderd. De tuinders zijn verplicht om zich te vestigen in een daarvoor bestemd concentratiegebied. Momenteel buigt zich de provincie over een nieuwe financiële impuls van 5,7 miljoen euro. Tot nu toe hebben zes bedrijven interesse getoond. Nog eens 14 zouden voor de subsidie in aanmerking komen.

De provincie schat in dat er in heel Gelderland ongeveer nog 400 hectare solitair glas aanwezig is. Ondanks het feit dat alle glastuinders in aanmerking komen voor de subsidie, is de inschatting dat slechts een beperkt deel ook daadwerkelijk gebruik zal maken van de subsidie. Dat heeft te maken met de voorwaarden die gesteld zijn om gebruik te maken van de regeling. Tuinders moeten een substantieel oppervlak aan glas saneren om voor een vergoeding in aanmerking te komen die een nieuwe investering aantrekkelijk maakt. In de praktijk zijn dat de grotere glasbedrijven.

Tot nu toe is ongeveer 23 hectare aan glas verplaatst. De provincie verwacht dat er nog eens 27 hectare aan glas verplaatsbaar is door tuinders een financiële prikkel te geven. Voor die plannen zou nog 17 tot 25 miljoen euro beschikbaar gesteld moeten worden. Daarvoor is nog geen concrete toezegging gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.