Home

Nieuws

Aantal schademeldingen loopt op

Smilde – Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel heeft vanwege de storm en hagel van afgelopen weekend 42 agrarische schademeldingen binnengekregen. Eerder meldden de maatschappijen Interpolis en Agriver al tientallen schades.

Boerenbelangenorganisatie ZLTO denkt dat de schade oploopt tot honderdduizenden euro’s.

Volgens Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel in Nederland, stuurt zijn bedrijf schade-experts vanuit heel Nederland naar de getroffen regio’s in het Zuidwesten.

”Vorst, hagel, overvloedig water en opnieuw hagel”, somt Schreuder op. ”Het lijkt voor Nederland toch wel een heel vervelend jaar te worden voor veel agrariërs en een duur jaar voor ons. Misschien één van de duurste jaren ooit.” Schreuder spreekt van een chaos. ”Veel van onze schade-experts zijn ook boer. Ze moeten kiezen tussen ons en oogsten.”

De meeste schades zijn binnengekomen uit Zeeuws-Vlaanderen, maar ook de Zeeuwse regio’s Zuid-Beveland en Tholen en West-Brabant zijn geraakt. Omdat er te weinig experts in de regio inzetbaar zijn, worden experts van elders gehaald. Van paniek bij boeren, de hagelstenen waren soms 4 centimeter doorsnee, is geen sprake. Agrariërs zijn volgens Schreuder toch wel gewend aan de grillen van het weer.

De getroffen teelten variëren van bonen, peen en zaaiuien tot peren en appels. Ook zijn sommige kassen beschadigd geraakt. Fruitbedrijf Vogelaar FruVo uit Krabbendijke aan Omroep Zeeland dat zeker 12 hectare kan worden afgeschreven. De appels en peren zijn tot moes geslagen door de hagel en de prijs van moes is nooit erg goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.