Home

Nieuws

11 procent fruittelers wil bedrijf stopzetten of afbouwen

Roggel – Elf procent van de fruittelers wil denkt het komende jaar aan weer aan uitbreiden. Eenzelfde percentage overweegt de onderneming te stoppen of af te bouwen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Fruitteeltscan van AgriDirect. Het is voor het eerst in drie jaar dat het aantal telers met uitbreidingsplannen weer is gestegen, zo blijkt uit het onderzoek. De laatste jaren nam het percentage met uitbreidingsplannen juist sterk af. In 2008 had nog 16,1 procent het idee om de bedrijfscapaciteit te vergroten. In 2009 14,1 procent, in 2010 is dat aantal gedaald tot 9,5 procent.

Behalve het aantal uitbreiders, is ook het percentage stoppers licht gestegen. In 2010 zei nog 9 procent tijdens de telefonische inventarisatie bezig te zijn met stoppen of afbouwen.

Telers zeggen minder te willen investeren in nieuwe trekkers, koeling en bewaarplaatsen, en meer in tweedehands trekkers. In 2010 gaf 2 procent aan geld uit te trekken voor een tweedehands trekker, in 2011 was dit percentage verdubbeld.

In het onderzoek is niet meegenomen wat de achterliggende reden is van uitbreiding dan wel het willen stopzetten van de onderneming.

AgriDirect voert jaarlijks onderzoek uit onder fruittelers, in totaal zijn 1500 ondernemers geraadpleegd. Behalve naar uitbreidings- en investeringsplannen zijn ondernemers ook gevraagd naar plannen om hun onderneming naar het buitenland te verkassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.