Home

Nieuws

Zorgen over werknemers na inval plantenkweker

Aarle-Rixtel – Na een inval door arbeidsinspectie bij een plantenkweker in Aarle-Rixtel zijn veertig Polen vertrokken, maar eenzelfde aantal Roemenen is op het bedrijf achtergebleven. De situatie is voor deze werknemers uiterst onzeker, aldus Migrada.

Die situatie schetst Sonja Driessen, voorzitter van Migrada, een belangenvereniging voor arbeidsmigranten die contact onderhoudt met de betrokken werknemers.

Donderdag voerde de Arbeidsinspectie een grootscheepse controle uit bij een tuindersbedrijf aan de Bosscheweg in Aarle-Rixtel en trof 87 werknemers aan die onder slechte omstandigheden tewerkgesteld werden.

Momenteel wordt onderzocht of de werkgever strafbare feiten heeft gepleegd. In elk geval was de huisvesting niet in orde, schetst Driessen. Er zouden slechts elf woonunits beschikbaar zijn, waarbij sprake was van lekkage, schimmel in de woningen en gebrekkig sanitair.

Ook zou er volgens de betrokken medewerkers sprake zijn van economische uitbuiting. Voor de 43 Polen, die bij de werkgever zijn vertrokken, heeft de branche-organisatie voor arbeidsmigranten, VIA, aangegeven alternatief werk en huisvesting te zoeken.

Driessen hoopt dat de mensen donderdag weer aan de slag kunnen. Voor de overige werknemers is de situatie onduidelijk. Het gaat vermoedelijk om Roemenen, onduidelijk is of zij met een geldige tewerkstellingsvergunning aan de slag zijn gegaan.

“Voor Roemenen is de situatie lastiger dan voor Polen. Roemenen hebben immers een tewerkstellingsvergunning nodig. Willen ze bij een andere werkgever aan de slag, dan moeten ze opnieuw dat vergunningstraject in”, schetst Driessen. “Dan is de keuze: Wachten op een tewerkstellingsvergunning die waarschijnlijk niet wordt verstrekt of bij de huidige werkgever blijven werken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.