Home

Nieuws 309 x bekeken

Zomer en herfst ontmoeten elkaar in keuringszaal

Lisse – De seizoenen lopen zoetjesaan in elkaar over, waarbij duidelijk is dat er bol- en knolsoorten zijn die aan de late kant zijn wat groei en bloei betreft, maar daartegenover zijn er weer andere vroeg.

Cees Breed showt dat deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse. In zijn inzending bevinden zich naast enkele variëteiten Eucomis, dus een zomergewas, ook herfstbloeiende Colchicums, waaronder de blauwe Colchicum ‘Apollo’ en C. ‘Gracia’.

Breed toont tevens een pot met de piepkleine, witte Cyclamen cilicium album. In de keuringszaal wordt ook nog veel ruimte ingenomen door potten met diverse soorten en cultivars Eucomis en Zantedeschia op vaas zowel als op pot. En als potplant kan Zantedeschia nog wel een paar weken worden getoond, want de bloei zet zich onverminderd voort.

Jac. M. van Dijk is een veredelaar in hart en nieren en legt zich onder andere toe op het winnen van nieuwe cultivars Crocosmia. In de keuringszaal is daarvan deze week het nodige te zien, naast cultivars uit het gangbare sortiment. De inzender toont tevens dat het toevoegen van een klontje suiker in de vaas de bloei en bloeitperiode enorm bevordert. De oranje Cr. ‘Babylon’ staat er mooi bij en de gele Cr. ‘Jan Boots’ heeft een volle kam. De getoonde Cr. ‘Venus’ staat er eveneens voortreffelijk bij, alsook de rode Cr. ‘Emberglow’ en uiteraard zijn er enkele vazen met nieuwe zaailingen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.