Home

Nieuws 206 x bekeken

Woondeel boerderij terecht tot ondernemingsvermogen gerekend

Een verhuurd woondeel van de boerderij mag tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Er is geen fiscale fout gemaakt. Daarom is de winst behaald op de verhuurde woning belast.

Kort samengevat is de uitspraak van de Hof Arnhem de volgende:

In het kader van de verdeling van een nalatenschap heeft belanghebbende een onroerende zaak verkregen, bestaande uit een boerderij met grond en opstallen. Hij heeft de boerderij gerekend tot zijn ondernemingsvermogen. Kort na de verkrijging heeft hij de boerderij verbouwd, waarbij een scheidingsmuur is geplaatst tussen de stal en het woongedeelte. Het woongedeelte is vervolgens verhuurd. De stal en de omliggende grond is in de onderneming gebruikt.

In 2000 heeft belanghebbende het woongedeelte overgebracht naar zijn privévermogen. Voor het hof strijden partijen over de vraag of belanghebbende het woongedeelte destijds tot zijn ondernemingsvermogen heeft mogen rekenen. Het hof beantwoordt die vraag bevestigend. Gelet op de feiten en omstandigheden van het geval, heeft belanghebbende de grenzen der redelijkheid niet overschreden door in 1984 het woongedeelte tot zijn ondernemingsvermogen te rekenen. Nadien heeft zich geen bijzondere omstandigheid voorgedaan die aanleiding kon zijn het woongedeelte te onttrekken aan het ondernemingsvermogen. Het hoger beroep wordt in zoverre ongegrond verklaard.

Meer informatie: LJN: BR0743, Gerechtshof Arnhem, nummer 11/00014

Of registreer je om te kunnen reageren.