Home

Nieuws

Werknemers BioValue stappen naar rechter om faillissement

Middelburg – Zestien ex-werknemers van de failliet verklaarde biodieselfabriek BioValue in de Eemshaven willen een schadevergoeding van energiebedrijf Delta, het moederbedrijf van BioValue. Ze willen onder meer dat een sociaal plan alsnog ten uitvoer wordt gebracht. De financiële compensatie zou neerkomen op maximaal 800.000 euro.

De ex-werknemers worden ondersteund door vakbond FNV Bondgenoten. Beide partijen zijn van mening dat een doorstart met BioValue mogelijk was geweest omdat diverse overnamekandidaten zich hadden gemeld. Curator Harm Jan Meijer sprak in mei nog over twintig overnamekandidaten waaronder biodieselproducent Sunoil.

Volgens FNV bondgenoten heeft Delta bovendien schriftelijk toegezegd dat bij een faillissement een eerder opgesteld sociaal plan wordt uitgevoerd. In december 2010 vroeg Delta het faillissement aan voor BioValue. De biodieselfabriek kostte Delta jaarlijks miljoenen euro’s. De ontslagen werknemers bleven zonder sociaal plan achter.

Volgens Delta is de schriftelijke toezegging wel gedaan, maar door iemand van Delta die hiervoor niet bevoegd is. Volgens de zestien werknemers stuurde Delta al meer dan een jaar aan op een faillissement en stelde men zeker dat er geen geld in de boeken meer was om het sociaal plan uit te voeren.

Het bedrijf produceert biodiesel uit koolzaad. De fabriek kon jaarlijks 80.000 ton biodiesel produceren. BioValue ging in 2007 van start met de productie van milieuvriendelijke brandstof voor auto’s. In het bedrijf is ongeveer 40 miljoen euro geïnvesteerd. In eerste instantie wilde de biodieselfabriek koolzaad gaan afnemen van 1.500 boeren, een aantal dat nooit gehaald is.

Het Amsterdamse bedrijf Waste4Energy heeft in een aparte kwestie aangifte van fraude gedaan tegen de rechter-commissaris en de curator die het faillissement behandelen. Beide personen zouden hebben geweten van strafbare feiten omtrent het faillissement.

Zo zou een vordering van 12,5 miljoen euro van Waste4Energy op Delta met een boekhoudkundige truc zijn weggepoetst.

Of registreer je om te kunnen reageren.