Home

Nieuws 300 x bekeken

Wereldwijd nu 16 procent hernieuwbare energie

Parijs – Van de wereldwijde energieconsumptie wordt 16 procent duurzaam geproduceerd. Bij de elektriciteitsproductie is dat aandeel nog wat hoger: 20 procent. Van het aanwezige elektrische vermogen is nu een kwart hernieuwbaar. Dat blijkt uit een rapportage van de wereldwijde organisatie REN21.

De cijfers over nieuwe investeringen maken nog duidelijker hoe hernieuwbare energie in de lift zit. Van de krap 200 miljoen aan nieuw elektrisch vermogen die vorig jaar is gebouwd, is de helft hernieuwbaar. Er werd wereldwijd een recordbedrag van 211 miljoen Amerikaanse dollar in duurzame energie geïnvesteerd; 32 procent meer dan het jaar ervoor.

In Duitsland en in de VS is het aandeel duurzame energie elk 11 procent, in China is het 9 procent. China is wel de sterkste groeier. Dat land is bijvoorbeeld de grootste investeerder in windenergie.
Biobrandstoffen zijn goed voor 2,7 procent van de wereldwijde brandstofconsumptie voor wegtransport. De VS en Brazilië zijn goed voor 88 procent van de ethanolproductie. De VS passeerde Brazilië vorig jaar als grootste exporteur van ethanol. De EU blijft het centrum van de biodieselproductie, zij het dat de groei vertraagd is.

Opvallend is de groei van het gebruik van hernieuwbare energie in afgelegen gebieden. 44 miljoen huishoudens gebruiken biogas uit kleinschalige vergisters.

118 landen hebben nu een overheidsdoel op het gebied van duurzame energie. Dat is tweemaal zoveel als in 2005.

Of registreer je om te kunnen reageren.