Home

Nieuws 274 x bekeken

Wageningse muggenproef voorspoedig van start

Wageningen - Het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra heeft vrijdagmiddag zo’n 10.000 muggen losgelaten op een afgebakend onderzoeksterrein.

De onderzoekers willen de komende dagen achterhalen hoe ver de muggen vliegen in een open gebied zonder belemmeringen, zo meldde een woordvoerder vrijdag.

De muggen verscholen zich in het zonlicht in het gras en de struiken. Maar naar verwachting worden de diertjes actief zodra de zon ondergaat. Binnen een straal van 400 meter staan 50 muggenvallen die de komende dagen de steekdiertjes moeten opzuigen.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de muggen niet verder dan een halve kilometer kunnen vliegen. Na het weekeinde worden alle gevangen muggen ingevroren en onderzocht. Op deze manier hopen de onderzoekers een beter beeld te krijgen van de vliegpatronen die muggen volgen.

De kennis die opgedaan wordt door dit experiment is belangrijk voor planologen. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden hoe ver een waterberging - een plek waar muggen welig tieren - verwijderd moet zijn van een woonwijk om niet voor overlast te zorgen. Ook wordt mogelijk duidelijk of bosjes of struiken tussen de waterberging en de woonwijk de overlast van muggen kunnen verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.