Home

Nieuws 401 x bekeken

Vlaamse boerenorganisaties woedend op Delhaize

Brussel – De Vlaamse boerenorganisaties Boerenbond, ABS (Algemeen Boeren Syndicaat) en Veva (Vereniging van Varkenshouders) zijn woedend op het Belgische retailbedrijf Delhaize. De organisaties betichten Delhaize ervan dat het zijn zes belangrijkste varkensvleesleveranciers uitwringt.

Delhaize zou de leveranciers hebben verplicht om eind van dit jaar een bonus van 7 procent over de gerealiseerde omzet te betalen aan het supermarktbedrijf. Twee leveranciers weigerden om aan de eis van Delhaize te voldoen, de andere vier gingen mee. Onder de vier bedrijven die hebben toegegeven aan de eisen van Delhaize bevindt zich Covameat, een coöperatief bedrijf waarin de Belgische Boerenbond aandelen heeft en dat ook in het bestuur zit.

De organisaties vinden Delhaize’s actie beneden peil in deze tijden van slechte varkensprijzen. Ze vrezen dat dit leidt tot verdere druk op de varkensprijs in een tijd dat de marges voor de varkenshouders al zwaar onder druk staan. Ook vrezen ze dat andere supermarktbedrijven het voorbeeld volgen van Delhaize.

De Belgische Boerenbond wil een onderhoud met Delhaize. Hoofdbestuurslid Georges van Keerberghen van de Boerenbond stelt dat de actie van Delhaize in strijd is met afspraken die er zijn gemaakt in het ketenoverleg varkenshouderij. ”De afspraak was dat dit soort acties van tevoren zouden worden gecommuniceerd.” Van Keerberghen is het niet eens met de kritiek van de andere organisaties dat de Boerenbond Covameat zijn gang heeft laten gaan. ”Wij hebben daar als bestuurders geen invloed op. Het is een zaak van de directie. Zo zit dat in elkaar.”

De Veva roept de leden van Covameat op om hun bedrijfsleiding en de leiding van de Boerenbond aan te sporen niet aan deze praktijken mee te doen. Secretaris Marianne Vandenberghe van de Veva sluit verdere acties tegen Delhaize niet uit. Datzelfde zegt ook Luc Vandommelen van ABS.
Bij Delhaize was geen reactie verkrijgbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.