Home

Nieuws 354 x bekeken

Vlaamse Veva komt met opkoopplan zeugen

Gent – De Vlaamse Vereniging van Varkenshouders, de Veva, heeft een plan uitgewerkt om 100.000 zeugen uit de markt te halen. Dit komt neer op een inkrimping van de zeugenstapel in Vlaanderen met 20 procent.

De zeugen moeten worden opgekocht tegen een bedrag van 650 euro per zeug. Een en ander betekent dat er een fonds gevormd moet worden van 65 miljoen euro. Dit zou de komende jaren moeten worden opgebracht via een heffing van 1 euro per vleesvarken. De voorfinanciering zou moeten worden gedragen dor de Vlaamse overheid.

De Veva heeft het plan voorgelegd aan minister president Kris Peeters van Vlaanderen.
De Veva motiveert het plan met verwijzing naar de zeer slechte situatie in de varkenshouderij. Door de lage vleesprijzen worden er steeds minder vleesvarkens opgelegd, waardoor het overschot aan biggen toeneemt. Bovendien heeft de Vlaamse zeugenhouderij nog een forse slag te maken als het gaat om de verplichte groepshuisvesting.

Het oorspronkelijke idee voor opkoop van zeugen komt uit de koker van de Nederlandse NVV. Afgelopen zomer heeft NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg met varkenshouderijkopstukken in verschillende landen gesproken over de mogelijkheid om via zeugenopkoop het aanbod van biggen te beperken. De Vlamingen zijn nu de eersten die met een concreet plan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.