Home

Nieuws

Veva niet eens met akkoord Delhaize

Brussel – De Vlaamse Vereniging van Varkenshouders, de Veva, ziet niets in het akkoord dat de Boerenbond en het ABS hebben gesloten met supermarktbedrijf Delhaize.

Veva secretaris Marianne Vandenberghe noemt het akkoord een doekje voor het bloeden en niet structureel.

Supermarktconcern Delhaize gaat het financiële voordeel dat het bedrijf behaalt door efficiënter inkoopbeleid van varkensvlees, doorsluizen naar de varkenshouderij. Dat heeft het bedrijf vrijdag afgesproken met de Boerenbond en ABS (Algemeen Boeren Syndicaat). Delhaize had vier leveranciers van varkensvlees een aanbod gedaan om een groter volume te leveren in ruil voor het verlagen van de marge. De overeenkomsten met twee andere leveranciers werden opgezegd.

De Vlaamse boerenorganisaties waren hier boos over en eisten een overleg met Delhaize.
De komende week moet duidelijk worden hoe Delhaize zijn toezegging gaat concretiseren. Een andere toezegging die Delhaize heeft gedaan, is dat het bedrijf binnen de brancheorganisatie voor de levensmiddelenhandel Comeos het voortouw neemt om tot een andere prijsvorming voor varkenssector te komen.

De Veva heeft dinsdagmiddag zelf een gesprek met Delhaize. ”Wij eisen dat Delhaize zijn zes leveranciers handhaaft en de volledige prijs uitbetaalt”, aldus secretaris Marianne Vandenberghe. Zij noemt de bereikte oplossing een nepoplossing en niet structureel. ”Andere supermarktbedrijven doen precies het zelfde.”

Georges van Keerberghen van het hoofdbestuur van de Boerenbond erkent dat de bereikte oplossing met Delhaize geen structurele oplossing is. Delhaize moest iets doen omdat in de openbaarheid kwam wat er speelde. Toch heeft van Keerberghen de hoop dat er een precedentwerking van uit gaat. Ook heeft hij verwachtingen van het overleg dat binnen Comeos op gang zal komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.