Home

Nieuws

Verwerking groente en fruit in 2010 opnieuw gedaald

Zoetermeer - In het jaar 2010 is in Nederland 579 miljoen kilo verse groenten en fruit verwerkt, 5 procent minder dan in 2009.

Dat meldt het Productschap Tuinbouw. De daling hangt volgens het productschap deels samen met de verplaatsing van de verwerking naar België, Frankrijk en Midden-Europa. Een scherpe toename in de verwerking van champignons was onvoldoende om een daling elders te compenseren. De hoeveelheid verwerkte champignons daalde in 2009 scherp, maar groeide in 2010 weer met 15 procent tot 150,6 miljoen kilo. Daarmee ligt het volume evenwel nog onder het niveau van 2007 en 2008.

De verwerking van de overige groente daalde echter 14 procent tot 282,3 miljoen kilo. De verwerking van doperwten daalde met 31 procent het scherpst, maar ook bij sperziebonen (-19 procent), peen (-9 procent), zilveruien (-8 procent) en spinazie (-22 procent) was een daling zichtbaar.

De verwerking van fruit daalde gemiddeld 2 procent. De verwerking van appels daalde met 7 procent van 109 tot 101 miljoen kilo. Appels vormen het overgrote deel van de fruitverwerking in Nederland. Er zijn wel meer aardbeien, peren, zure kersen en frambozen verwerkt. De verwerking betrof voor 65 miljoen kilo importappels. Slechts 34 procent van alle verwerkte fruit in Nederland is ook in Nederland geproduceerd. Bijna driekwart van het fruit is tot pulp, jam of moes verwerkt. 14 procent is diepgevroren.

Of registreer je om te kunnen reageren.