Home

Nieuws 303 x bekeken

'Vertrouwen Nederland en België groter door Ehec'

Roeselare – De Nederlandse en Belgische glasgroentensectoren zijn door de Ehec-affaire dichter naar elkaar gegroeid. Dat zegt Rita Demare, voorzitter van de Belgische koepel voor afzetorganisaties VBT en veiling REO.

Beide landen trokken samen op in het beleid over het noodfonds en werken nu aan gezamenlijke promotie-initiatieven.

De gezamenlijke benadering in de aanpak van de crisis heeft meer opgeleverd dan de mogelijke irritatie over beide wijzen van minimumprijzen. Nederlandse partijen verbaasden zich tijdens de crisis over de ophoudprijs die afweek van de interventiewaarde. Zo leken Belgische en Nederlandse partijen elkaar te onderbieden. Toch wil Demare niet spreken over scheve gezichten. ”Het was niet helemaal gelijklopend. Dat klopt. Er zijn twee verschillende verkoopsystemen. Bij een transparant systeem als het onze is het ook makkelijker te controleren hoe beleid wordt uitgevoerd.” Dat verschil in structuur maakt de noodzakelijke samenwerking tussen beide landen lastig.

Vrijdag overleggen Belgische boerenorganisaties, veilingen en exporteurs met minister-president Kris Peeters. Het initiatief voor het overleg komt van Peeters en betreft vooral de Ehec-nasleep. Volgens Demare, voorzitter van veiling REO en koepel VBT, zal het overleg vooral gaan over mogelijke steunmaatregelen voor de groententelers en niet de structuur van de sector. ”Het zal gaan om mogelijkheden om met promotie ons Flandria-label te ondersteunen of kijken hoe GMO ingezet kan worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.