Home

Nieuws 318 x bekeken

'Verkoop groente Duitsland weer op peil'

Doetinchem – Vanuit Duitse grootwinkelbedrijven en groothandels komen steeds meer geluiden van een herstellende groente-afzet richting de Duitse consument.

Dat meldt kwaliteitscontroleur Fred Jacobs van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Ook Edeka meldt desgevraagd dat de vraag naar groente en fruit weer genormaliseerd is. ”Dat geldt ook voor komkommers”, aldus een woordvoerder. Ook de verkoop van kiemgroente lijkt weer aan te trekken. Dat baseert Jacobs op berichten die hij hoort van de diverse supermarkten die hij in Duitsland heeft bezocht.

”De groothandelaren en de grootwinkelbedrijven geven aan er geen hinder meer van te ondervinden”, schrijft Jacobs in een column in het weekblad Groenten & Fruit. Jacobs ontdekte tijdens zijn bezoeken aan Duitsland en Groot-Brittannië wel ’dat de angst er bij de consumenten goed in zit’.

Ook het imago van de Nederlandse groente heeft tijdens de Ehec-crisis flink te lijden gehad, constateert hij. ”De Britse groothandelaren gaven aan dat Britse producten de voorkeur kregen boven Belgische en dat als laatste de Nederlandse producten aan bod kwamen.”

Als verklaring werd gegeven dat consumenten allereerst kozen voor ’het veiligste product’. Het Duitse tuinbouwproduct heeft juist weinig gevolgen ondervonden in de afzet. ”De Duitse telers bleven afzet realiseren, terwijl hun buitenlandse collega’s bijna geen kilo meer verkochten.” De Duitsers verkochten ook tegen relatief hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.