Home

Nieuws 1 reactie

Vergroening GLB betekent minder productie

Den Haag – Vergroening van het landbouwbeleid leidt tot een daling van de agrarische productie en lagere inkomsten in intensieve gebieden. De soortenrijkdom neemt met 3 procent toe.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen UR in een studie over de gevolgen van de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens de onderzoekers leiden de plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos tot meer biodiversiteit. Tegelijkertijd treden er neveneffecten op voor boeren.

De gevolgen van vergroening zijn grootst in intensieve landbouwgebieden. Uit het rapport blijkt dat de soortenrijkdom hier flink kan profiteren van maatregelen op het gebied van permanent grasland, of ecologische braaklegging. De keerzijde hiervan is dat de grasproductie met 2 procent daalt, en de graanproductie met 4 procent.

Het gemiddelde inkomen voor boeren in de Europese Unie als geheel gaat niet achteruit door de opbrengstverliezen, zo denken de onderzoekers. Deze worden namelijk meer dan goed gemaakt door gelijktijdige stijgingen van de productprijzen. Wel zullen er behoorlijke verschuivingen plaatshebben van intensieve naar extensieve landbouwgebieden.

De studie gaat uit van de voorlopige plannen zoals Ciolos die vorig jaar heeft gepresenteerd; de onlangs uitgelekte maatregelen zijn niet nog meegenomen. Naar verwachting presenteert de eurocommissaris in oktober zijn definitieve voorstel. Daarna gaan de lidstaten hierover onderhandelen. Het nieuwe GLB moet op 1 januari 2014 van kracht worden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    pfxeyq

    Xv3wEp ckheanbqropg, [url=http://cjamfevpmhiw.com/]cjamfevpmhiw[/url], [link=http://fkjoezfkwslv.com/]fkjoezfkwslv[/link], http://soirkjiftnlk.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.