Home

Nieuws 162 x bekeken

Verbeteringen bij VWA nog niet voldoende

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen drie jaar grote vooruitgang geboekt.

Toch zijn er nog steeds problemen met toezicht en handhaving op middelgrote en kleine slachthuizen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de commissie onder leiding van Piet Vanthemsche in een dinsdag gepubliceerd rapport. In 2008 velde de voorzitter van de Vlaamse Boerenbond nog een vernietigend oordeel over de inspectiedienst. De organisatiestructuur was een drama en de controle op slachthuizen belabberd, schreef hij toen.

De VWA heeft sindsdien niet stilgezeten. Gelijktijdig met de samenvoeging met de Algemene Inspectie Dienst (AID) en Plantenziektenkundige Dienst (PD) zijn er verbeteringen aangebracht op het gebied van organisatiestructuur, begeleiding van medewerkers, opleiding en handhaving. Dit heeft geleid tot een ‘significante verbetering’ van het afgeleverde werk, zo schrijft de commissie.
Toch is nog lang niet alles op orde bij de dienst. Met name de situatie in middelgrote en kleine slachthuizen is slechts marginaal verbeterd.

De manier waarop dierenartsen worden ingepland is niet optimaal, de onderlinge communicatie is gebrekkig en er is niet altijd voldoende aandacht voor de manier waarop dieren worden gedood. Daardoor ontsnappen misstanden te vaak aan de aandacht van de VWA. Ook de problemen met wrakke dieren zijn nog niet opgelost.

Vanthemsche vindt daarom dat bedrijfsprocessen op slachthuizen en het toezicht daarop moeten worden verbeterd. Mogelijk gevolg hiervan is dat een aantal bedrijven hierdoor in het gedrang komt.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Henk Bleker dat hij bij een aantal kleinere slachterijen permanent toezicht zal invoeren, of vaker onaangekondigd gaat controleren. De aanbeveling van Vanthemsche om bij noodslachtingen voortaan standaard laboratoriumonderzoeken te laten uitvoeren, neemt hij niet over.

Of registreer je om te kunnen reageren.