Home

Nieuws

Veel namaakbio in Polen

Brussel – In Polen staan veel biologische boerderijen die niet worden gecontroleerd. Dit meldt PresseEurop.

Voor 2004, in de tijd dat de staat nog geen biologische boeren subsidieerde, telde Polen slechts 3.700 biologische boerderijen. Tegenwoordig telt het land niet minder dan 21.000 biologische boerenbedrijven, die een oppervlakte van 519.000 hectare beslaan.

Dorota Metera, lid van de Raad voor biologische landbouw, en manager bij de firma Bioekspert die producten van het Eko-label voorziet, benadrukt dat landen waar biologische landbouw werkelijk gesteund wordt, zoals in Duitsland, strikte eisen stellen aan producenten, waardoor hun kosten enorm stijgen. ”Dat gaat niet op voor de Poolse minister van Landbouw, die daarmee de deur heeft opengezet voor fraudeurs” zegt Metera.

”Niemand, zelfs de firma’s voor biologische certificering, die dat zelf toegeven, controleert noch de teelt noch de oogsten daadwerkelijk, omdat de wet ze daartoe niet verplicht. Als het certificeringskantoor echter twijfels uit, gaat de biologische boer naar een andere firma met minder scrupules”, legt Teresa Ropelewska van Agro Bio Test uit. Als te strenge certificeringskantoren het biologische karakter van een bedrijf in twijfel durven te trekken, kan ze dat zelfs een proces opleveren. ”De certificeringsbedrijven, die hun klanten graag willen behouden, lopen daardoor keurig in de pas en zijn zeer discreet” volgens Ropelewska.

De wet zou worden aangepast nadat bekend werd dat de huidige onderminister van Milieu een fictieve ecologische walnotenplantage bezat. En hoewel de subsidies voor het kweken van walnoten inderdaad flink zijn afgenomen, hebben de fraudeurs alweer een andere uitweg gevonden: ”Inmiddels zijn in de walnotenboomgaarden, overwoekerd door onkruid, kleine appelbomen geplant. Ze zijn willekeurig neergezet, vaak op moerasland, waar ze geen enkele overlevingskans hebben. De financiële steun aan appelkwekerijen is tegenwoordig hoger dan de subsidies voor walnoten. En over de oogst stelt, net als voorheen, niemand vragen”, vertellen de vertegenwoordigers van de certificeringskantoren teleurgesteld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.