Home

Nieuws

Varkensrecht in zuid 100 euro goedkoper dan vorig jaar

Doetinchem – De prijs voor varkensrechten in de regio zuid ligt op een niveau van 80 tot 90 euro. Dat is 100 euro lager dan vorig jaar. In de regio oost liggen de prijzen iets hoger, maar komen ze ook al niet meer boven de 100 euro uit. In noord ligt het prijsniveau net boven de 90 euro. Dat melden verschillende handelaren en bemiddelaars in productierechten.

In oost was de prijs een jaar geleden op een niveau van rond de 160 euro, in noord 155 euro.
Deze scherpe prijsdaling is symptomatisch voor het slechte sentiment dat momenteel in de varkenssector heerst.

De handel in rechten loopt vrij stroef. Er is aanbod, maar potentiële kopers leunen achterover en wachten verdere prijsontwikkelingen af. Bovendien is het aantal potentiële kopers niet erg groot. De marktsituatie is te beroerd.

Volgens handelaren is er geen explosieve stijging van het aanbod. Er zijn weliswaar bedrijven die willen stoppen met hun bedrijf, maar de beëindiging is een lang traject en zo lang bedrijven in productie zijn moeten ze ook over rechten beschikken. Daarom is er nog geen sprake van een extra groot aanbod van varkensrechten.

Stoppende bedrijven zijn in principe niet meteen verplicht hun rechten te verkopen. Een varkenshouder kan beslissen om dat op een voor hem geschikt moment te doen. Anders wordt het als schuldeisers eisen dat rechten te gelde worden gemaakt om zo schulden af te kunnen lossen. En die situatie komt ook vaak voor.

Al met al is de verwachting dat de rechtenhandel voorlopig op een laag pitje zal doordraaien. Tegen het eind van het jaar zullen er nog veel transacties plaats vinden omdat bedrijven dan hun rechten voor dit jaar op orde moeten maken. Die situatie verschilt niet van andere jaren. 85 procent van de transacties vindt plaats in de laatste zes weken van het jaar”, aldus een handelaar. Als het gaat om het prijsniveau is de kans groter dat de prijs gaat dalen dan dat deze zal stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.