Home

Nieuws 203 x bekeken

Varkenshouders verantwoordelijk voor naleving bemonsteringsplicht

Zoetermeer - Varkenshouders blijven zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de correcte naleving van de bemonsteringsverplichting van varkens voor de ziekte van Aujeszky en blaasjesziekte (SVD).

Dat zegt Manon Mauritz van het Productschap Vee en Vlees. Ze reageert op de eerste uitspraken van het tuchtgerecht van het PVV tegen twee Brabantse vleesvarkenshouders die op dit punt zijn veroordeeld. Het tuchtgerecht veroordeelde twee Brabantse vleesvarkenshouders met bedragen die variëren tussen 600 en 1.000 euro. De twee varkenshouders stelden dat ze afspraken hadden gemaakt met de slachterij om de dieren te laten bemonsteren aan de slachtlijn. Uitslagen zijn echter nooit gekomen. Waarschijnlijk is er iets misgegaan in de communicatie tussen varkenshouders en slachterij.

"Laten bemonsteren aan de slachtlijn kan, maar zorg er dan wel voor dat alles goed is geregeld. We zien daar nog te vaak dingen misgaan, bijvoorbeeld ook omdat de zaken met het onderzoekslab niet goed zijn geregeld." Mauritz wijst er verder op dat het verstandig is op tijd aan de bel te trekken bij het productschap op het moment dat er toch iets is misgegaan. "We kunnen dan vaak nog corrigerend optreden, bijvoorbeeld door alsnog te bemonsteren op de boerderij."

In het kader van de regelgeving voor SVD en Aujeszky zijn varkenshouders verplicht per viermaandelijkse periode drie varkens te laten onderzoeken op deze ziekten. Het bloed moet worden onderzocht door een erkend lab.

Of registreer je om te kunnen reageren.