Home

Nieuws 261 x bekeken 1 reactie

Varkenshouder kan niet in bezwaar omdat er geen belasting betaald is

Den Bosch - Bezwaar en beroep tegen een belastingaanslag is alleen maar mogelijk als er een belang is. Omdat er geen belasting voldaan is op de aangifte MINAS-heffing is een varkenshouder niet-ontvankelijk.

Kort samengevat is de uitspraak van hof Den Bosch de volgende:
Hof Den Bosch oordeelt dat door een varkenshouder op de door hem ingediende aangifte geen bedrag aan belasting is voldaan. Hij had daarom in zijn bezwaar tegen die aangifte niet-ontvankelijk verklaard moeten worden.

Een varkenshouder exploiteert een varkensbedrijf met 2,2 ha grasland. In 1998 is mengvoer aangevoerd, zijn er dieren aan- en afgevoerd en zijn dierlijke meststoffen afgevoerd. Hij dient in augustus 1999 het aangifteformulier 1998, alsmede het formulier "berekening fosfaat-, stikstof- en bestemmingsheffing bij verfijnde aangifte 1998" in. De aangifte resulteert in een fosfaatheffing van f 6.175 (€ 2.801), een stikstofheffing van nihil en een bestemmingsheffing van f 100 (€ 45).

Op de aangifte is geen bedrag betaald in verband met het gevraagde uitstel van betaling. Tegen de eigen aangifte heeft de varkenshouder bezwaar ingediend. De inspecteur verklaart het bezwaar in december 2000 ontvankelijk, doch ongegrond. Hof Den Bosch oordeelt dat door hem op de door hem ingediende aangifte geen bedrag aan belasting is voldaan. Daarom had hij in zijn bezwaar tegen die aangifte niet-ontvankelijk verklaard moeten worden. Er wordt dus niet toegekomen aan het eigenlijke geschilpunt. Het beroep is gegrond. Het bezwaar van de varkenshouder wordt alsnog niet-ontvankelijk verklaard.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De een krijgt wel uitstel van betaling, de ander niet. De een krijgt wel een boete, de ander niet voor hetzelfde "vergrijp", De een krijgt een heffing, de ander niet. Sommige jaren tellen mee, andere niet. De een bouwt bergen op, de ander heeft tekorten of gaten (vanwege volstrekt ondeugdelijke wetgeving). Ooit waren we een fatsoenlijk land, waar en wanneer is het misgegaan? Kennelijk willen we niets liever dan als bananenrepubliek te boek staan! En de "onafhankelijke" rechterlijke macht blaast gezellig een deuntje mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.