Home

Nieuws 389 x bekeken

Van Loon-keten heeft één Beter Leven-ster van Dierenbescherming

Best – Van Loon vlees in Best heeft voor zijn varkensvleesketen één ster van de Dierenbescherming verkregen. Van Loon heeft de keten opgezet in samenwerking met Coppens mengvoeders en het Belgische slachthuis Noordvlees Van Gool in Kalmthout.

De hele keten, inclusief het slachthuis in Kalmthout, is IKB-gecertificeerd door het CBD. Het Kalmthoutse slachthuis slacht volgens directeur Dirk Nelen zo’n 1.500 varkens voor de keten van Van Loon. Noordvlees van Gool heeft onder meer drie dierenwelzijnsmedewerkers (welfare-officers) aangesteld die er op toezien dat het dierenwelzijn wordt bewaakt.

Van Loon levert onder meer aan de Nederlandse vestigingen van de Duitse supermarktketen Lidl. Voor het vlees met één ster zijn echter meerdere afnemers, zo meldt Van Loon.

De keten is voortgekomen uit het non-castratieproject waarmee het bedrijf vrij snel na de verklaring van Noordwijk eind 2007 al mee aan de weg timmerde. De keten die nu is opgezet komt in grote lijnen overeen met die van Vion. De dieren worden niet gecastreerd, ze worden gehouden op 1 vierkante meter per dier en ze beschikken over voldoende afleidingsmateriaal. Van Loon betaalt een meerprijs voor de varkens, die voldoende is om de kosten te dekken. ”Varkenshouders komen er helemaal niets aan te kort.” Over de exacte hoogte van de vergoedingen wil Van Loon zich niet uitlaten.

Eén van de belangrijkste knelpunten voor een volledig uitrollen van het concept vormt de vierkantsverwaarding van het varken. Het is moeilijk om alle delen van de varkens tegen een meerprijs in de markt te zetten. ”Het is een probleem waar wij net zo hard tegen aanlopen als Vion en andere producenten”, aldus Roland van Loon.

Of registreer je om te kunnen reageren.