Home

Nieuws 725 x bekeken

Unifar koopt en vermarkt slachtbiggen

Luttenberg – Unifar, de vereniging varkenshouders die samenwerken op het gebied van inkoop van bedrijfsmiddelen, koopt sinds een aantal weken biggen op bij vermeerderaars en fokkers en zet ze af als slachtbig bij een slachterij in het oosten van het land.

Dat bevestigt Unifar-voorzitter Edwin Tijs: ”het initiatief is bedoeld om in de huidige slechte marktsituatie de biggenprijs zoveel mogelijk te ondersteunen. ”We constateerden dat er in de huidige markt steeds vaker partijen biggen boven de markt bleven hangen die op zich weer een drukkend effect op de prijsvorming hadden. We wilden daarom een systeem hebben om dergelijke partijen van de markt te halen.”

Unifar werkt met een bemiddelaar die ze in de arm heeft genomen. Er worden partijen biggen opgekocht in het gewichtstraject van 7 tot 16 kilo geslacht gewicht (9 tot 20 kilo levend). De dieren worden afgezet bij een slachterij in het oosten des lands. De geslachte dieren worden door de bemiddelaar afgezet in Frankrijk. De bemiddelaar wordt door Unifar vergoed aan de hand van de verkochte hoeveelheden geslacht gewicht. Tijs wil de naam van de slachterij of de bemiddelaar niet noemen.

Tot nu toe zet Unifar ongeveer 350 tot 500 biggen per week af. Dat komt overeen met één slachtdag. De dieren kunnen wel van tien verschillende adressen afkomstig zijn, zegt Tijs. Om te voorkomen dat er te kleine aantallen biggen worden geleverd past Unifar een staffel toe. Een bedrijf moet minimaal 25 biggen leveren. tot en met 49 biggen betaalt het bedrijf een ’stopvergoeding’ van 35 euro. Levert een bedrijf meer dan vijftig biggen, dan wordt geen stopvergoeding meer berekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.