Home

Nieuws 474 x bekeken

Unieke veendijk bij Hedwigepolder

Nieuw-Namen - Langs de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder ligt een unieke veendijk.

Dat heeft dijkenonderzoeker Bas Chameleau ontdekt. Het gaat om een veendijk, die op de schorren voor de Hedwigepolder ligt. De dijk is volgens Chameleau uniek in Zeeland, waardoor deze niet verloren mag gaan. Bij een eventuele ontpoldering van de Hedwigepolder komt het behoud van de veendijk in gevaar.

De dijk is in de 12e eeuw opgebouwd uit veen. De veenputten waaruit het veen is geschept voor de dijk zijn nog zichtbaar in het gebied, zegt Chameleau. De veendijk is vervolgens bedekt met klei en graszode, om hiermee beter bestand te zijn tegen het zeewater van de Westerschelde.

De ontdekking van de enige veendijk in Zeeland speelt mogelijk een rol bij de discussie over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder.

Of registreer je om te kunnen reageren.