Home

Nieuws

Tuinders betalen in 2012 minder transportkosten gas

Den Haag - Tuinders kunnen voor volgend jaar een korting verwachten op de transportkosten van gas die Gas Transport Services (GTS) in rekening brengt.

Dat zegt een woordvoerder van LTO Glaskracht Nederland. De tariefverlaging volgt op een in september verwachte uitspraak van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA). De NMA stelde eerder vast dat GTS in de afgelopen vijf jaar te hoge tarieven heeft gehanteerd. In totaal moet GTS mogelijk maximaal 1 miljard euro via tariefverlagingen terugbetalen aan afnemers van gas. In september wordt het exacte bedrag duidelijk, al denken energieadviseurs dat het bedrag per gasverbruikende tuinder uiteindelijk niet substantieel zal zijn.

De NMA heeft de regels voor het stellen van prijzen voor gastransport gewijzigd, met als gevolg dat GTS in de toekomst minder rendement kan maken. Het moederbedrijf van GTS, Gasunie, waardeerde het gasnet ten gevolge hiervan met 900 miljoen euro af. Gasunie noemt het de grootste tegenvaller sinds de oprichting van het bedrijf.

Gasunie stelt dat een risico ontstaat dat investeringen in het gasnet in gevaar komen door de nieuwe regels. Voor investeringen moeten tarieven in de praktijk vaak worden verhoogd. Nederland kan zich volgens Gasunie in de nieuwe situatie mogelijk niet goed ontwikkelen als 'gasrotonde van Europa'.

Of registreer je om te kunnen reageren.