Home

Nieuws 253 x bekeken

Tritonia uitstekende bloeier

Lisse – Van deTritonia zijn 28 soorten bekend; kwekerij Dames & Beelen toont er deze week twee in de keuringszaal bij de CNB in Lisse: de witte Tritonia lineata variëteit panifolia en de zalmkleurige Tritonia laxifolia.

De bloei van Tr. lineata ligt iets vroeger dan de andere soorten. Het gewas is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en nauw verwant aan Crocosmia. In de zomerse tuin kan Tritonia toegevoegde waarde bieden, maar het zijn ook goede snijbloemen die solitair op de vaas gebracht kunnen worden, doch in het gemengde boeket helemaal goed tot hun recht komen.

Van het verwante gewas Crocosmia wordt deze week overigens ook weer het nodige in de keuringszaal gepresenteerd. Kwekerij Davelaar presenteert namelijk een flink aantal vazen met uiteenlopen cultivars. Zoals de oranje/rode Crocosmia ‘Babylon’, een prachtig rode zaailing uit Cr. ‘Lucifer’, de gele Cr. ‘George Davison’, alsook de boterbloemengele Cr. ‘Buttercup’. De houdbaarheid van Crocosmia op de vaas is redelijk lang. Als de kamertemperatuur niet al te hoog is, komt de hele kam toe bloei hetgeen lang bloeiplezier geeft. Daarna kan het product ook nog blijven staan omdat zich dan bessen gaan vormen die eveneens erg attractief zijn.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.