Home

Nieuws 206 x bekeken 1 reactie

'Totale bundeling geen optie'

Honselersdijk - Het onderzoek naar een steviger model voor de glasgroenteafzet mikt niet op algehele bundeling, maar kijkt onder meer opnieuw naar zaken als APO en verticale ketenintegratie.

De opgerichte Stichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland (Stap) stelt momenteel een onderzoekscommissie van telers samen. Zij zullen zich buigen over oude initiatieven, zoals het veilingmodel Heldere Handel van Best of Four, maar ook de associatie van producentenorganisatie (APO).

Woordvoerder Jan Zegwaard: ”Dat is misschien een beetje een besmet woord tegenwoordig, maar bij de komkommers is met dit model al wel wat bereikt, dus we zullen kijken wat andere producten aan dit model hebben en ons de vraag stellen of voor verschillende producten ook verschillende modellen nodig zijn.” Algehele bundeling wordt niet nagestreefd, omdat afnemers dit niet zullen accepteren. De ruimte in GMO-regels, maar ook mededingingswet wordt nauw bekeken.

Duidelijk is wel dat het onderzoek bij de grens ophoudt. Belgische partijen praten niet mee. LTO en de Rabobank ook niet. Het onderzoek moet bestaande overleggen over samenwerking in zich opnemen, zoals in paprikacollectief P8.

Verhogen van omzeteisen aan verenigingen voor GMO-erkenning is geen optie, denkt Zegwaard. Ook het franchisemodel met meer sturing door verenigingen valt buiten het onderzoeksveld, stelt hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gknkocz

    ZlgN6P bmzcizrgnzip, [url=http://kjufchxlhmjg.com/]kjufchxlhmjg[/url], [link=http://nvwcsfqpgmem.com/]nvwcsfqpgmem[/link], http://gmkzjrysncpk.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.