Home

Nieuws 269 x bekeken

Totaal Index Praktijk zou beter aansluiten bij praktijk

Grashoek – De Nederlandse Veeverbeterings Organisatie (NVO) komt met de Totaal Index Praktijk (TIP). De NVI-stierenindex dient als uitgangspunt, maar TIP zou door een aantal aanpassingen beter aansluiten bij het boerenbelang.

Een van de aanpassingen is het inwegen van betrouwbaarheid voor levensduur en vruchtbaarheid. Deze twee fokwaarden blijven volgens de NVO nog lang onbetrouwbaar nadat de eerste dochters aan de melk zijn gekomen. Dat zorgt in de NVI voor grote sprongen die in de TIP worden gedempt. Daardoor zou de boer meer zekerheid krijgen.

In de TIP wordt het celgetal van de derde lactatie gebruikt als betere voorspeller van de uiergezondheid op de lange termijn. Ook wordt dit celgetal zwaarder ingewogen. De NVO meent dat veehouders harder aan benenverbetering willen gaan werken, terwijl men over de uiers al tevreden is.

Als laatste aanpassing noemt de NVO het geven van strafpunten aan stieren die een te lage melksnelheid vererven.

De TIP is een vervolg op de Praktische Boeren Index die de afgelopen jaren werd opgesteld door KI-Samen. ”Het is niet onze bedoeling om de concurrentieslag met de NVI aan te gaan”, zegt Joop Olieman namens de NVO. ”Als waakhond voor de sector willen we echter inspelen op de behoeften uit de praktijk. Zowel de NVI als de nieuwe TIP worden naast elkaar gepubliceerd waarbij de veranderingen hopelijk worden doorgevoerd in de NVI.”

De stichting Genetisch Evaluatie Stieren, verantwoordelijk voor de NVI-stierenindex, was niet bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.