Home

Nieuws 242 x bekeken

Topman Chiquita koopt groot aandelen in van eigen bedrijf

Cincinnati – De bestuursvoorzitter van fruitgigant Chiquita heeft voor bijna 1,2 miljoen dollar (813 miljoen euro) 133,000 aandelen gekocht in zijn eigen bedrijf.

De actie van Fernando Aguirre is bedoeld om het vertrouwen in het bedrijf te versterken. Ook regionale directeuren kochten aandelen Chiquita in.

Het aandeel Chiquita verloor in een maand tijd bijna een derde aan waarde. De koers voor aandelen met gewone rechten stond lang op ruim 12 dollar, maar sloot donderdag op 9,71 dollar. De koersval is deels het gevolg van de financiële onrust in de VS en de Eurozone.

Het bedrijf zelf presteerde het laatste kwartaal echter ook beneden verwachting. Chiquita zag het afgelopen kwartaal de omzet dalen met 5 procent omzet tot 870 miljoen dollar (611,5 miljoen euro). De winst daalde van 95 tot 78 miljoen dollar (55 miljoen euro). Het bedrijf had hogere grondstofkosten en maakt zich zorgen over de afzet van bananen in de Europese Unie.

Het opkopen van aandelen in het eigen bedrijf wordt door sommige analisten een PR-stuntje genoemd. De topmannen van zakenbank Morgan Stanley, United Airlines en General Motors kochten ook voor miljoenen aandelen in het eigen bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.