Home

Nieuws

Toezichthouder pleit Thanet Earth vrij

Kent – Het kassencomplex Thanet Earth in Zuid-Engeland, dat wordt gedreven door een aantal Nederlandse groenteleters in samenwerking met het Britse Fresca, gaat op geen enkele manier in de fout bij het inhuren of betalen van uitzendkrachten.

Dat stelt de Britse toezichthouder op de uitzendbranche, de Gangmasters Licensing Authority GLA, na een maandenlang onderzoek naar aanleiding van aanhoudende klachten van vakbond Unite.
De GLA heeft, tegen de gewoonte in, de resultaten van haar onderzoek openbaar gemaakt omdat Unite ook al sinds vorig jaar in het openbaar Thanet Earth voortdurend beschuldigt van het onderbetalen en op andere manieren slecht behandelen van de werkers in de kassen. De bond heeft onder meer met veel bombarie actie gevoerd bij enkele grote afnemers van Thanet Earth. Fresca heeft daarop besloten zelf de GLA om een onderzoek te vragen.

De toezichthouder heeft het kassencomplex zelf intensief gecontroleerd en daarbij meer dan 70 huidige of vroegere werknemers ondervraagd. Bovendien zijn de drie betrokken uitzendbureau’s aan een uitgebreide controle onderworpen. Bij twee was alles in orde, bij één bureau deed zich een probleem voor dat inmiddels ‘naar tevredenheid van de GLA' is verholpen. De GLA stelt daarbij expliciet ‘dat beschuldigingen van de bond dat de bureau’s hun werkers niet volgens de regels betalen onjuist is’. Ook de beschuldiging dat Thanet Earth haar werkers verbiedt om tot een bond toe te treden, is naar de vuilnisbak verwezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.