Home

Nieuws

Toestemming voor crisiskartel blijft uit

Zoetermeer – Een werkgroep van mensen uit de tuinbouw gaat onderzoek doen naar reële mogelijkheden en modellen voor een sterkere samenwerking tussen telers. Het onderzoek moet 1 oktober afgerond zijn. Dat meldt het crisisteam Ehec. De beslissing is deels ingegeven door het uitblijven van groen licht uit Brussel voor een tijdelijk zogeheten crisiskartel.

Het crisisteam bestaat onder meer uit LTO Glaskracht, het Productschap Tuinbouw en handelskoepel Frugi Venta. Aanvankelijk richtte het crisisteam zich op de oprichting van een crisiskartel. Dertig groentetelers, de zogeheten initiatiefgroep, willen het recht krijgen om tot november gezamenlijk overschotten van de markt te halen en zo prijsherstel te bevorderen.

De Europese Commissie is drie weken geleden gevraagd of het plan, wat ondersteund wordt door de Nederlandse overheid, juridisch kan. Snel antwoord bleef uit. Deze week heeft de Europese Commissie aangegeven uiterlijk op 20 augustus een antwoord te zenden.

De impact van het crisiskartel zal daardoor beperkt zijn. Daarom, maar ook vanwege structurele ”weeffouten” in de structuur van de tuinbouw, is woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de initiatiefgroep besloten naast plan A, crisisbeheer, ook een plan B te ontwikkelen voor de lange termijn.

Het bevorderen van samenwerking zal vermoedelijk geen eenvoudige operatie zijn. Eerdere bundelingspogingen waren niet succesvol ook omdat telers met Europese subsidiegelden soms min of meer vast zitten in verbanden.

De markt voor een aantal groenten waaronder komkommer, tomaat en paprika is de laatste maanden ingestort nadat de Ehec-bacterie zeker 50 mensen in de EU doodde. Onterecht werd door het Duitse Robert Koch Instituut in Hamburg eerst naar Spaanse komkommers gewezen als waarschijnlijke bron van besmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.