Home

Nieuws 18 reacties

Tilburgse hoogleraar: vegetarisch eten moet norm worden

Biddinghuizen - De Tilburgse hoogleraar Henriette Prast pleit voor nieuwe normen voor vlees eten. Het moet gewoon worden om in een restaurant door te geven dat je vlees eet, in plaats van te melden dat je vegetariër bent, vindt zij.

Prast hield haar betoog afgelopen weekeinde op het festival Lowlands. De hoogleraar gedragseconomie stelt dat mensen alleen vlees eten omdat anderen dat doen. Sleutelfiguren in de maatschappij moeten hameren op vleesvrij eten, vindt zij.

De Tweede Kamer kan volgens Prast het goede voorbeeld geven door de jaarlijkse barbecue af te schaffen en vliegtuigmaatschappijen moeten meer vleesvrije keuzes bieden.

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vleesliefhebber

  Hier hebben we weer zon betweterig milieuterroristje ,
  ik bepaal zelf wel of ik vlees eet en waarom.
  ik zal haar ook nog vragen of ik mijn vrouw een beurt mag geven .
  mischien dat ze dat goed vind of juist niet omdat iedereen dat doet.

 • no-profile-image

  Carnivoor

  Hum!!, vleesliefhebber, wat doet uw vrouw eigenlijk? dat iedereen haar een beurt geeft??

 • no-profile-image

  Ilse

  Ja heel goed! Bij KLM hebben ze bijvoorbeeld bij de ochtendsnack geen vegetarische optie om ze altijd 1 vleesproduct en 1 vegetarisch product in het zakje stoppen. Daar zit je dan als vegetariër met nog halve trek en een broodje ham over.

 • no-profile-image

  Nou Ilse, ik wil wel ruilen met jouw broodje ham hoor. Krijg jij mijn broodje met konijnenvoer erop.

 • no-profile-image

  Als je echt nog trek had Ilse, had je het plakje ham er wel afgehaald en het broodje gegeten. Zal dus wel meevallen met die trek.

 • no-profile-image

  Heb atijd gedacht dat gedragseconomen ook wel weten dat de samenleving niet maakbaar is.Vlees wordt niet gegeten omdat iedereen dat doet, maar omdat het lekker-voedzaam en gezond is.

 • no-profile-image

  Zijn er eigenlijk al vegetarische restaurants in Nederland, en hebben die wel omzet zonder vlees op de menukaart?

 • no-profile-image

  Ton van der Scheer

  @kooikippenboer. Zeg, zit jij zelf ook in die kooi? Met zo'n vraag laat je je wel kennen als tamelijk wereldvreemd.

 • no-profile-image

  Annie

  Beetje allergisch voor 'moet'.
  Onder dwang vegetarisch eten, waar is deze hoogleraar mee bezig.
  Als er meer vraag naar vegetarische maaltijden komt in restaurants, komt er ook meer op de kaart.
  Maar afdwingen, nee dank je.

 • no-profile-image

  Tsjonge, reacties van een hoog intellectueel gehalte alhier. Niets moet en niet iedereen hoeft een vegetarier te worden, maar om bepaalde problemen op te lossen zou het in ieder geval wel handig zijn als iedereen MINDER vlees ging eten. Problemen zoals CO2 uitstoot, voedseltekorten, dierenmishandeling, maar ook problemen die bij de mens kunnen optreden zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid antibiotica die men binnenkrijgt middels vleesconsumptie (EHEC middels de mest van koeien). Iedereen lijkt de suggestie van mevrouw Prast op te vatten als: Gij zult geen vlees meer eten. Ze zegt alleen dat de vegetarische keuze een logische en met name beschikbare keuze moet zijn.

 • no-profile-image

  We bekeken dit filmpje van een tevreden vleeseter
  bekijk het zelf
  http://youtu.be/lhVpKnq3cAk

 • no-profile-image

  Henriette Prast gedragseconoom? Van die Henriette nog nooit gehoord en ook nooit van gedragseconooom gehoord, maar dat terzijde. Als hoogleraar zul je minimaal moeten weten dat op het terrein van je hoogleraar zijn nooit iets zomaar kunt roepen. Vaak genoeg in een restaurant (meerdere) geweest maar nooit heb ik te maken gehad met de vraag of ik wel of niet vegetarier ben. De vraag waar het om gaat is nog steeds wat de bezoeker wil eten. Stel je eens voor dat je in een pannenkoekenrestaurant ga melden dat je vegetarisch bent of dat je wild eten wil. Hoe gek wil die Tilburgse hoogleraar Henriette het hebben? Uit eten gaan met..........Als ze haar verhaal en functie hoogleraar gedragseconomie geloofwaardig wil houden zal ze toch vaker op de Veluwe uit eten gaan.

 • no-profile-image

  Margje Veldhuizen

  Ik vraag mij af waar die Henriette zich mee bemoeid als zij geen vlees wil eten moet zij weten maar daarom hoef dat niet een ander te verplichten die graag een stukje vlees eten, ik ga toch ook niet tegen haar zeggen van je moet vlees eten. De mensen moeten eens leren ieder in zijn waarde te laten en niet altijd een ander hun wil proberen op te leggen

 • no-profile-image

  paul sweens

  vleeseten moet net zo'n taboe worden als roken in gezelschap. willens en wetens de aarde kapot maken (het is nu allemaal wel bekend hoe het zit met de vleesproduktie) is 'not done'. niet beschaafd, egoistisch, onnodig, ouderwets. NPF (novel protein foot) is trendy en sociaal, er zijn zoveel goeie vleesvervangers, overheid subsidieer die eens flink!

 • no-profile-image

  Er is helemaal niets bekend over "hoe het allemaal zit met de vleesproductie" Paul. En de aarde wordt er al helemaal niet mee kapotgemaakt. Al dat soort onzin is gebaseerd op dom telwerk, dat niets met wetenschap te maken heeft. Het zal pas echt misgaan met de aarde (lees:voedselproductie) als we op deze manier doorgaan met negatief doen over de veehouderij. Maar daar zal men pas achter komen als het te laat is. Het is momenteel juist trendy om zonder enige kennis van zaken uit je nek te kletsen.

 • no-profile-image

  Beste Paul, ik word altijd een beetje kriebelig als men over ( goeie) vleesvervangers spreekt. Vlees is niet te vervangen. De sugestie daartoe is misleidend.Of je eet vlees, of je eet plantaardig. Meer keus is er niet.

 • no-profile-image

  Een beetje minder vlees is prima maar helemaal zonder .....nee,waar moet moeten de planten dan van groeien als er geen mest meer is??
  mensenmest mag al lang niet meer want daar zitten zoveel hormonen,medicijnen en andere troep in.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Geef mij maar een lekker speklapje. Of een lekker panstukje van een week geleden geschoten konijn of fazant. Goeiedag zeg, daar eet je je vingers bij op.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.