Home

Nieuws 236 x bekeken 1 reactie

Thieme wil aansprakelijkheidsverzekering geitenhouders

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren pleit voor een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor schapen- en geitenhouders.

Via Kamervragen vraagt Thieme Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of zij van plan is een ruimdekkende beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht te stellen voor houders van schapen en geiten. Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland tot nu toe alleen verplicht voor houders van een motorvoertuig, voor jagers en voor exploitanten van kerncentrales.

Ook vindt Thieme dat het toestaan van het houden van geiten en schapen in de nabijheid van bewoonde gebieden moet worden heroverwogen.

Aanleiding voor de vragen van Thieme is berichtgeving van over het aantal mensen die geïnfecteerd zijn met Q-koorts. Bloedbank Sanquin meldt dat er veel meer mensen geïnfecteerd zijn met Q-koorts dan de ruim 3.000 die bij het RIVM zijn geregistreerd. Onderzoekers constateren dat het risico om geïnfecteerd te worden met Q-koorts in Noord-Brabant en Gelderland elf keer hoger is dan de 0,5 procent die werd aangenomen.

Bij infectie met Q-koorts vertoont meer dan de helft van de mensen geen klinische verschijnselen. Een deel van de geïnfecteerden vertonen griepachtige verschijnselen. Andere vertonen ernstige klachten als longontsteking en hartproblemen. Q-koorts kan chronisch worden. Elf mensen met Q-koorts zijn overleden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik snap niet dat ze vaccinatie niet verplicht stelt, dat help bij voorkomen van nieuwe ziekte uitbraken. Een verzekering die vermoedelijke iedere boer al heeft, voorkomt geen ziekte uitbraak en is der halve weer één van de schjnveiligheden uit de Haagse koker. Wat je als politica al niet weet te bedenken om de aandacht weer op je te vestigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.