Home

Nieuws

Surinaamse boeren krijgen geld voor overstap kasteelt

Paramaribo - Surinaamse boeren die willen overstappen op de teelt in kassen, krijgen daarvoor subsidie.

Dat meldt Dagblad Suriname. De boeren kunnen zo'n 1.270 euro krijgen (6.000 Surinaamse dollars). Dat bedrag is ongeveer nodig voor de bouw van een kas. Ook krijgen de telers begeleiding van het Surinaamse ministerie van landbouw.

De teelt van groente en fruit in kassen is een duurzame investering en op langere termijn vele malen goedkoper dan het traditioneel kweken van gewassen op het veld, zegt landbouwminister Hendrik Setrowidjojo. Volgens hem biedt de kasteelt voordelen zoals jaarrond en schimmelvrij telen, onafhankelijk van zon en regen.

Volgens de directeur van het Surinaamse landbouwministerie, Gerrit Breinburg, houdt kasteelt het groenteaanbod constant. Zo hebben boeren minder last van prijsfluctaties en is er ook groente op momenten van droogte of aanhoudende regen.

Zo'n vier jaar geleden is in Suriname begonnen met het telen van groente en fruit in kassen, in het kader van een project van wereldvoedselorganisatie FAO. Hiermee kan de voedselzekerheid in het Zuid-Amerikaanse land worden bevorderd. Inmiddels hebben ruim veertig boeren een kas laten bouwen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.