Home

Nieuws

Spanje eist einde aan Franse fruitblokkades

Madrid – De Spaanse minister voor landbouw Rosa Aguilar heeft in een telefoongesprek met haar Franse collega Bruno le Maire geëist dat de acties van Franse tuinders tegen vrachtauto’s vol Spaans fruit onmiddellijk stoppen.

Aguilar spreekt daarbij van ’aanvallen tegen de Spaanse landbouwbelangen op Frans grondgebied.’

Grote groepen Franse tuinders hebben al enkele malen in het zuiden van het land koelvrachtwagens met perziken en ander fruit uit Spanje tot stoppen gedwongen en de lading over de straat uitgestrooid. Ze protesteren daarmee tegen de invoer van goedkoper fruit waardoor hun eigen positie steeds moeilijker wordt. Aguilar vindt die acties echter onaanvaardbaar en heeft Le Maire gevraagd in te grijpen. De Franse minister heeft op zijn beurt beloofd dat zijn land er alles aan zal doen om het vrije goederenverkeer te garanderen.

Tegelijkertijd hebben de beide bewindslieden laten weten dat ze volgende maand bij de Europese Commissie een voorstel op tafel zullen leggen voor ’krachtige maatregelen’ om de crisis in de tuinbouw aan te pakken. Beide bewindslieden willen daarbij dat de markt voor groente en fruit beter gereguleerd gaat worden. Le Maire heeft zijn Spaanse collega uitgenodigd voor verder overleg om dergelijke voorstellen verder uit te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.