Home

Nieuws

Spaanse export groente en fruit tot en met mei toegenomen

Madrid – De Spaanse export van groente en fruit is in volume in mei met 16 procent gestegen tot 854.192 ton. De exportwaarde steeg ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met 5,96 procent tot 759 miljoen euro.

Nederland kocht dit jaar fors meer Spaanse groente en fruit. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse belangenorganisatie voor producenten en exporteurs, de Fepex.

Nederland voerde in de eerste vijf maanden van het jaar vanuit Spanje voor 550 miljoen euro aan groente en fruit in. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. De export van Spaanse groente en fruit naar Nederland kwam in mei 5 procent hoger uit op een waarde van 84 miljoen euro.

De afzet van groenten daalde 3,7 procent en in waarde 13,5 procent. De daling is vooral het gevolg van een scherpe afname van de verkoop van sla, komkommer en courgette. De groei van de export van paprika en tomaat die in eerdere maanden zichtbaar was, werd sterk vertraagd. Spanje geldt als de grootste groente-exporteur in Europa.

De Ehec-crisis had nog maar beperkt invloed op de cijfers. De crisis brak in mei uit maar pas in de laatste week van mei werd gewezen naar komkommers uit Spanje als waarschijnlijke oorzaak. Later zou de besmetting het gevolg blijken van consumptie van door onbekende oorzaak besmette taugé.

De export van fruit steeg in mei 30,5 procent en in waarde 17 procent. Opvallend is de toenemende export van steenvruchten zoals aardbei en framboos.

Of registreer je om te kunnen reageren.