Home

Nieuws 329 x bekeken

Slepend conflict certificaten zwoegerziekte

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren en de fokkerijorganistatie NSFO erkennen nog steeds niet elkaars certificaat voor zwoegerziekte.Vorige maand werd bekend dat schapenhouders ook bij de fokkerijorganisatie NSFO een zwoegerziekteprogramma kunnen volgen. Eerder kon dit alleen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De NSFO wil hiermee fokkers voor een lagere prijs een zwoegerziekteprogramma aanbieden. In de praktijk betekent dit dat schapen met beide certificaten op een fokveedag naast elkaar kunnen staan.

Een onafhankelijke commissie heeft bepaald dat beide programma’s op fokdagen gelijkwaardig zijn. GD neemt de stelling in dat alle contacten met schapen die niet voldoen aan de eisen die GD zelf stelt worden beschouwd als ongewenst.

In een brief aan de fokkers laat de NSFO weten het niet eens te zijn met hoe de GD naar de certificaten van de NSFO kijkt. Volgens de NSFO voldoet hun programma aan de eisen van de nVWA.

Volgens een woordvoerder van de GD is de GD-directie op dit moment in gesprek met de NSFO over het conflict. Over de inhoud van het gesprek wil de GD niets kwijt.

Zwoegerziekte is een traag verlopende longziekte bij schapen die wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste symptomen van zwoegerziekte zijn ademhalingsmoeilijkheden. De longen blijven achter bij het verplaatsen. Het uierweefsel verhardt, de melkproductie loopt terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.