Home

Nieuws

'Situatie sector is voedingsbodem voor onrust en kritiek'

Doetinchem – Het recente vertrek van een aantal managers bij de grote coöperaties is volgens analisten onlosmakelijk verbonden met de onrust in de tuinbouw.

De invloed en rol van directeuren is zwaarder geworden, schetsen adviseurs die de situatie in de tuinbouw op de voet volgen. Daardoor wordt er kritischer naar de rol van bestuurders en directieleden gekeken. Ook wordt er sneller afgerekend als resultaten achterblijven. Daarmee lijkt de tuinbouw aan een inhaalslag bezig ten opzichte van grote, beursgenoteerde bedrijven, waar het heel gebruikelijk is dat een manager na drie jaar het veld ruimt.

Wanneer de opbrengsten van coöperatieleden onder druk staan, neemt de onrust en kritiek toe. “Als het slecht gaat in de sector, wordt er niet alleen gekeken naar de economische omstandigheden, maar ook naar de betrokken directeur”, aldus een bedrijfsadviseur. Volgens kenners kan de betrokken directeuren niet direct verweten worden beneden de maat te presteren. “Er wordt iets van hem verwacht. De onvrede neemt toe.” Bij dergelijke onvrede is de toonzetting van directieleden ‘buitengewoon belangrijk’. “Hij moet laten zien dat hij snapt wat er leeft.”

Analisten signaleren verder een toenemend verzet binnen de sector tegen gevoerd beleid en directie. “Dat zie je bij alle coöperaties optreden. Een vorm van georganiseerde onvrede, heel gevaarlijk voor een directeur.” Desondanks wordt de coöperatiestructuur geroemd om zijn democratisch beginsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.