Home

Nieuws

Seizoenen aan de rol

Lisse – Qua groei en bloei liggen de seizoenen aardig overhoop. Dat is goed te zien in de keuringszaal bij de CNB in Lisse, waar producten worden ingebracht die eigenlijk nog niet zouden moeten bloeien en andere producten het moeten laten afweten omdat de bloei al achter de rug is.

Cees Breed zette zo’n bijzonderheid op de keuringstafel in de vorm van een prachtig bloeiende Amaryllis Belladonna 'Purpurea Major’. Normaal gesproken bloeit deze in september, maar nu dus een maand eerder. Het is overigens een van de weinige echte Amaryllissoorten.

De soorten die de consument onder ogen krijgt behoren onder de naam Hippeastrum te worden ondergebracht. De geshowde A. Belladonna heeft overigens geen blad zoals bij de Hippeastrum wel het geval is. Het blad bij Belladonna komt namelijk pas na de bloei tot ontwikkeling. Breed showt verder onder andere diverse soorten Lilium species, waaronder de oranje L. ‘henryii de kleine witte Alliumcarinatum, de prachtig rood/oranje Dahlia van het Waterlily type ‘Raisa’, en diverse soorten Begonia.
Wat de veranderde bloei betreft meldt Breed dat er nog meer bijzonders is te verwachten, want nu l beginnen de najaarsbloeiende Crocus en Colchicumforse pennen te vormen, hetgeen erop duidt dat de ontwikkeling van het gewas in sneltreinvaart verloopt.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.